ERA Koleji - Eğitim Modeli
Ekim Ayı Değerimizi “SAYGI VE DEMOKRASİ”
06.10.2022
Ekim Ayı Değerimizi “SAYGI VE DEMOKRASİ” ERA Koleji - Blog Detay

Her birimizin hayali olan mutlu, huzurlu bir topluma sahip olmanın temelinde değerlerimize saygı göstermek yatar. İnsanların birbirine saygı duyduğu ve sorumluluklarını bildiği toplumlarda düzen, huzur ve mutluluk eksik olmayacaktır. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan ülkemizin vatandaşları olarak, farklılıklarla daha küçük yaşlardan itibaren karşılaşıp onları öğrenebilme şansı elde ediyoruz. Bu öğrenme sürecinde, saygı ve sorumluluk davranışının kazanılmasında aile kadar eğitim yuvaları da etkilidir. Era Kolejleri’ne emanet edilen öğrencilerimizin  saygı ve sorumluluk bilincini Ekim ayı boyunca yaptığımız etkinliklerle geliştirmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlamaktayız. Bunun için Ekim ayı değerimizi “SAYGI VE DEMOKRASİ” olarak belirlemiş bulunmaktayız.  Saygı, bireylerin sahip olduğu her türlü özellik ve değere karşı gösterilmesi gereken davranıştır. Saygı değerini öğrenebilmiş çocukların yetiştiği toplumlar huzur, başarı ve hoşgörü temeline sahip olurlar. Saygı, çevremizdeki bireylere gösterildiği gibi doğaya, hayvanlara ve kendimize de gösterilmelidir. Kendine saygı göstermeyen kişi bir başka şeye de saygı gösteremeyecektir. Herkes ve her şey saygı duyulmaya değerdir.

 

Saygılı bir birey olmanın ilk yolu özsaygıdan geçer. Kendini değerli hisseden çocuklarda özsaygı gelişimi daha sağlıklı gerçekleşir. Değerli olduğunu hissetmek, saygı duyularak yetişmek özsaygıyı bu da beraberinde çevreye saygılı olmayı getirecektir. Çocuklar öncelikle kendilerine saygı duyulduğunu bilmelidir. Çocukların sözünün dinlenmesi, önemsenmesi, varlığının kabul edilmesi, isteklerinin yerine getirilmesi, duygularının anlaşılması ve kabul edilmesi bu bilince varmasında oldukça önemlidir. Saygı değeri otomatik olarak gelmez, sonradan kazanılan ve tekrar edildikçe öğrenilen bir değerdir. Burada ebeveynlerin de çocuklara rehber olması oldukça önemlidir.

 

 

 

 

Demokratik ve sorumluluk sahibi olmak, tıpkı saygı gibi zaman içinde öğrenilir, gelişir tekrarlandıkça benimsenir. Sorumluluk kazandırmak için en uygun diyebileceğimiz bir yaş dönemi yoktur. Çocuğunuzun erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun görevler vererek bu değeri kazanmasını sağlayabilirsiniz. Sorumluluk bilinci geliştirirken ebeveyn tutumları son derece önemlidir. Aşırı koruyucu, otoriter veya çocuğun serbest bırakıldığı aile ortamlarında saygı ve sorumluluk bilinci gelişmediği gözlemlenmektedir. Anne babanın lider konumunda olduğu ve sorumluluğu evdeki tüm bireylerin paylaştığı demokratik aile ortamlarında ise, çocukların sorumluluk bilinci gelişmektedir. Bu bilincin geliştiği bir diğer önemli ortam ise okuldur. Era’da öğrencilerimize Ekim ayının saygı ve demokrasi değerini daha iyi öğretebilmek amacıyla başkan seçimleri yaptırıyoruz. Geleceğin oy kullanan demokratik bireylerini yetiştirerek, sorumluluk sahibi bir toplum hedefliyoruz.  Sizler Çocuklarınızın Saygılı ve Sorumluluk Sahibi Birey Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?

 

  • Öncelikle çocukların ebeveynlerini her zaman gözlemlediğini unutmamalısınız, aile bireylerinin insanlara her zaman saygılı olduğunu, sorumluluklarını yerine getirdiğini gören çocuk da bu davranışları örnek alacaktır.  
  • Çocuğunuzu sözünü kesmeden sonuna kadar dinlemelisiniz. Dinlenen çocukların özsaygı ve özgüvenleri daha yüksek olur. Bu da sorumluluk bilincini destekler.  
  • Onun da birey olduğunu unutmamalısınız; odasının kapısını tıklatarak girebilir, kararlar alırken ona fikrini sorabilirsiniz.
  • Saygının sadece insanlara değil çevredeki tüm varlıklara gösterilmesi gerektiğini çocuğunuza hatırlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzu engellilere, yardıma ihtiyacı olan kişilere, sokak hayvanlarına yardım etmesi için teşvik edebilirsiniz. 
  • Saygısızca tutumlar sergilediğinde farkındalık kazandırmak için yaptığının neden yanlış olduğunu doğru bir dille anlatabilir, sonuçlarıyla yüzleşmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Doğru karar ve davranışlarında onu takdir edip yanlışlarında da yanında olduğunuzu hissettirmeniz hatalarını telafi etmesine yardımcı olurken olumlu davranışının da pekişmesine destek olacaktır.
  • Sosyal medya, oynadıkları oyunlar saygısız davranışları tetikliyor olabilir. Bu alışkanlıklarını gözden geçirmelisiniz
  • Sosyal ortamlarda, toplu taşıma araçlarında nasıl davranışların uygun olduğunu çocuğunuzla tartışabilirsiniz. Yer vermek, söz kesmemek gibi davranışları örnek gösterebilirsiniz
  • Çocuğunuzun davranışlarını eleştirirken kişiliğini ve duygularını hedef almayıp sadece davranışa odaklanmalısınız. Onu özellikle başkalarının yanında eleştirmemeli ve kimseyle kıyaslamamalısınız. 
  • Çocuğunuzun yaşına ve becerilerine uygun, yerine getirebileceği sorumluluklar vererek görevleri sadece takip edin ve siz sonlandırmayıp sorumluluklarını yerine getirirken sabırla bekleyip, takdir edebilirsiniz. Onun çocuk olduğunu unutmamalıyız fazla mükemmelliyetçi olmak yerine destekleyici tutumla yaklaşabilirsiniz.
  • Sorumluluklarını karmaşık vermek yerine en basit basamaktan yönerge vermeniz işe başlamasını ve yapabileceğini düşünmesini tetikler.
  • Problemlerini kendisinin çözmesi için onu yönlendirebilir ve üstesinden geldiğinde fark ettiğinizi belirten dönütler verebilirsiniz. 

Hep birlikte saygılı, demokratik ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmek dileğiyle.

Avantajları için;
sizi hemen
arayalım!

Era Kolejleri form
Era Kolejleri tanıtım
Era Kolejleri tanıtım
Era Kolejleri tanıtım
Era Kolejleri Whatsapp