Era Koleji - Eğitim Modeli
Hedef Belirlemek Çocuklara Ne Zaman Ve Nasıl Öğretilmeli?
19.09.2022
Hedef Belirlemek Çocuklara Ne Zaman Ve Nasıl Öğretilmeli? Era Koleji - Blog Detay

Hedef belirlemek, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar ve ergenler için de son derece önemli bir konudur. Ne istediğini bilen çocuklar, geleceğin kendine güvenen ve başarılı yetişkinleri olmaktadır. Çocuk ve ergenlerin hedef koyabilme  becerisinin gelişmesinde ebeveyn tutumlarının çok önemli olduğunu vurgulayan ERA Okulları PDR Birimi’nden Psk. Dnş. Gizem Kolçak, bu konuda hangi dönemde neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
Hedef; bir hayalin, bir düşüncenin tarih veya zaman belirleyip, eylem planıyla desteklenmesi ve harekete geçirilmesi demektir. Hedef belirlemek yetişkinler için olduğu kadar çocuklar ve ergenler için de son derece önemlidir. Ne istediğini bilen çocuklar geleceğin kendine güvenen ve başarılı yetişkinleri olmaktadır.

Bu dönemlerde en önemli görev ebeveynlere düşmektedir. Tüm süreçlerde aile üyelerinin cesaretlendirici bir tavır ile basit ve kısa süreli hedefleri çocuklarına sunmaları, doğru bir ilk adım olacaktır. Hedef koyabilme becerisi ne kadar erken kazandırılırsa çocuk için o kadar yararlı olacaktır.
Okul öncesi dönem

• Yaş dönemine uygun şekilde basit ve uygulanması kolay hedefler belirlenmelidir.
  • Çizgileri taşırmadan boyama yapması istenebilir.
  • Oyuncağın amacına göre kullanımı öğretilmelidir.
  • Çocuk, yeni bir şarkı öğrenmesi için teşvik edilebilir.
  • Seçenek sunmak özgüvenini artıracaktır. Örneğin, oyuncak alınacağı zaman belirlenen iki oyuncak arasında seçim yapması istenebilir.

Okul dönemi

• Sınavlardan yüksek not ile geçmek gibi yeni hedefler ortaya konulabilir.
  • Bu dönemde aileler çocuklarını daha iyi ve yakından tanımaya çalışmalıdır.
  • Hedefler yüksek beklentilerden arındırılmalıdır.
  • Uzun süreli hedefe doğru yol alırken kısa süreli hedefler koymak durumu besleyecek ve daha başarılı sonuçlar doğuracaktır.
  • Çocuklar hedeflerini belirlerken ebeveynlerin yardımına ihtiyaç duyabilmektedir. Her zaman yanında olmaya özen gösterilmelidir.
  • Örneğin okuldaki kulüp seçiminde zeka oyunları ile ritm kulübü arasında karar veremediğinde ebeveynin müdahalesi çok önemlidir. İşte bu noktada çocuğu tanıyor olmak, onun başarılı olacağı kulübü seçebilmek, çocukta “doğru karar verdim” hissi yaratabilmek adına önemli bir adım olacaktır.

Ergenlik dönemi

• Sınavların yaklaşmasıyla birlikte anne ve babalar çocuklarından daha somut hedefler duymak ister. Ancak bu dönemde yapılması gereken en önemli şey, çocuğun hayallerini desteklemektir.
  • Ebeveynler kendi hayallerinin çocuğunkilerle uyuşup uyuşmadığına dikkat etmesi gerekir. Çocuğun da bir birey olduğu unutulmamalıdır.
  • Ergenlik, kararsızlıkların yaşandığı dönemdir. Bugün tutkuyla bağlandıkları hayal ya da hedef yarın sıradanlaşabilir. Ebeveynler çocukları dinlerken sabırlı olmalı ve değişime izin vermelidir.
  • Aileler, gerektiğinde uzman desteği almaktan çekinmemelidir. Psikolojik danışma ve rehberlik birimlerinde uygulanan test, envanter ve ölçme aracı ile çocukların ilgi ve yetenekleri ile ilgili doğru sonuçlara ulaşılabilir.

Avantajları için;
sizi hemen