Sınav kaygısı, beklenen sınavlardan kaynaklanan stresin meydana getirdiği psikolojik ve fizyolojik karmaşık tepkilerimizdir. Sınava hazırlandığımız bu süreçte sınav kaygısı, sınava yeterince hazırlanmana ve başarılı olmana engel olabilir. Bu yüzden kaygı ile baş etme yöntemlerini belirlemememiz gerekmektedir.
Psikolojik belirtiler; aşırı hassasiyet, alınganlık, sürekli ağlama hissi, sinirlilik hali, gerginlik, unutkanlık vb. Fizyolojik belirtiler ise kalp atışlarının hızlanması, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı,aşırı terleme şeklinde kendini gösterebilir. Tüm bunlarla baş edebilmek için önce kaygıya neden olan kaynakları bulup sonra bunları ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Sınav kaygısına neden olan başlıca sebeplerden biri sınava yeterince hazırlanmamış olma hissidir. Bu hisle baş etmek için olumsuzluk cümlelerinden kurtulmak gerekir. ’Zaten başarılı olamayacağım.’ ‘Kimse bana güvenmiyor.’ gibi. Sınavdan önce zihnen ve bedenen kendimizi hazır hissetmemiz önemlidir. Sınav öncesi çok yoğun çalışmadan bilgileri gözden geçirerek tekrra yapmamız gerekmektedir. Böylece zihnen rahatlamaya yardımcı olmuş oluruz. Fiziksel olarak yorgun olduğumuzda ve hissettiğimizde kaygı ve gerginlik oranımızda artar. Gevşeme teknikleri bedenimizi rahatlatmada etkili bir yöntemdir.
GEVŞEME EGZERSİZLERİ
Devam edelim;
Bu alıştırmalardan sonra derin bir nefes alın ve gevşeyin.Sınav kaygısı ile baş etmek için ailemizden, öğretmenlerden ve yakın arkadaşlardan yardım alabiliriz. Kaygımızla baş edemeyecek durumda isek uzman yardımı alabiliriz.
Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin ailelerine öneriler;
Çocuğunuza her koşulda onun yanında olduğunuzu hissettirin ve dile getirin.